In 1926 werd slavernij, het bezitten van onvrije mensen, wereldwijd verboden. Maar of het nou gaat om sardinevissers op de Filipijnen die wekenlang op boten zitten zonder naar huis te mogen of de bouwvakkers van de voetbalstadions in Qatar: achter veel producten schuilen vormen van moderne slavernij. Hoewel deze vormen minder zichtbaar zijn dan in het verleden, zijn de mechanismen die erachter schuilgaan vaak juist een voortzetting van koloniale lijnen. Hoe ziet moderne slavernij eruit en wat kunnen we eraan doen? Sociaal geograaf Karolien van Teijlingen en ethicus Tjidde Tempels zetten op maandag 13 juni dit thema op de kaart. Radboud Reflects organiseert de lezingen en aanvullende discussie, locatie is filmtheater LUX. Meer informatie is te vinden op de website ru.nl/radboudreflects.
De Brebl heeft haar poorten weer wijd opengezet en organiseert het ene dans- en muziekfeest na het andere. Op vrijdag 17 juni zijn de liefhebbers van alternatieve muziek aan de beurt. Op de tonen van legendarische bands zoals Nirvana, Muse, The Cure, Depeche Mode, Underworld en Soulwax kan iedereen dansen tijdens Smells Like Alternative #9. Kaarten kosten een schappelijke tien euro en zijn te verkrijgen via de website van de Brebl. Om 21.00 uur mag je naar binnen.
Tijdens de Stilte is een voorstelling met muziek en poëzie, geïnspireerd op de coronaperiode. De kamerkoren Audite Nova uit Nijmegen en Decamerone uit Utrecht en twee kinderkoren uit Amsterdam en Deventer treden op 19 juni op in Nijmegen. Twee werken staan centraal: het rauwe, opzwepende Raua Needmine (vloek op ijzer) van Veljo Tormis en het indrukwekkende veertigstemmige Earthrise van Alec Roth over de eerste foto van onze planeet vanaf de maan. Daarnaast is werk te horen van onder anderen Poulenc, Vasks, Nystedt en Paul Simon. Dichter Claartje Chajes presenteert tijdens deze concerten haar poëzie die ze schreef tijdens de pandemie. Het geheel staat onder leiding van Hebe de Champeaux, met medewerking van cellist Willemijn Knödler. Locatie is de Titus Brandsma Gedachteniskerk, waar de voorstelling om 15.00 uur begint. Meer informatie is te vinden op auditenova.nl.
Als vrouw vertrok Eus met zijn hond Amma uit Noordoost-Groningen voor een wandeling door Nederland. Die wandeling veranderde naar een tocht te voet en op de fiets van acht jaar lang door Europa naar Istanbul: een reis langs massagraven, paleistuinen, ontvolkte dorpen en kapotgeschoten huizen, gedrenkt in bloed, zweet en testosteron. Maar er veranderde meer, want het werd ook een reis naar een mannelijker persoon. Eus verliet de hokjes van man en vrouw en reisde verder als gendernomade. Over deze reis schreef Eus van der Grift het boek Tour de Trans. Hij is op zondagmiddag 26 juni bij boekhandel Dekker van de Vegt om hierover te vertellen. De presentatie begint om 15.30 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan via een e-mail naar info@dekkervdvegt.nl.