Een van de beste plekken om naar verhalen over de natuur en de relatie tussen mens en dier te luisteren is de Hortus Nijmegen. Omgeven door groene bomen, kleurrijke planten en zoemende insecten treedt schrijver en filosoof Eva Meijer daar op maandag 4 juli op. Meijer (1980) schreef twaalf boeken en haar werk is vertaald in achttien talen. Haar derde roman Het vogelhuis werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won de Lezersprijs van de BNG Bank Literatuurprijs. In 2021 verscheen de novelle Haar vertrouwde gedaante. In datzelfde jaar schreef ze het essay voor de Maand van de Filosofie. Haar voordracht begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Kaarten kosten 7,50 euro voor bibliotheekleden en 10 euro voor overige bezoekers. Ze zijn verkrijgbaar in de bibliotheek of via de website: www.obgz.nl.

Op 26 juni opende de foto-expositie Coproductie Fotografie in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Vijf groepen van twee personen, bestaande uit een professionele fotograaf en iemand vanuit IrisCovery, een onderdeel van Iriszorg, hebben deze expositie samengesteld. De koppels Thea en Laura, Mikele en Paul, Luc en Dennis, Petra en Wen, Jaap en Linda wisten elkaar te vinden in het verhaal dat verteld moest worden rondom het thema geschiedenis en verslaving. De deelnemers zijn cliënt geweest van IrisCovery. Zij hebben zelf een ontwrichting in hun leven ervaren, zoals een verslaving. De foto-expositie is tot en met 14 juli te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg.

De grutto speelt de hoofdrol in de nieuwste natuurdocumentaire van Gouden Kalfwinnaar Ruben Smit, bekend van WAD en De Nieuwe Wildernis. Met zijn crew volgde Smit onze nationale vogel op zijn ongelofelijke reis over de wereld van en naar zijn broedgebieden. Het verhaal van de grutto gaat niet alleen over de vogel zelf. Deze vogel staat ook symbool voor hoe mensen omgaan met het landschap en daarmee de staat van de natuur. De documentaire Grutto! De reis van onze nationale vogel gaat op 7 juli in LUX in première. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website: www.lux-nijmegen.nl.

De Nijmeegse Melanie van den Boogaard is een creatieve duizendpoot. Van kinderen schminken tot bodypainten, en van buikschilderingen tot handlettering, Van den Boogaard kleurt alles in. Sinds kort maakt ze ook schilderijen. Haar kleurrijke en vrolijke werk is nu te zien in Café De Opstand aan de Van Welderenstraat 104, tot en met 31 juli.

En oh ja, in juli zijn in Nijmegen de Vierdaagsefeesten. Daar kunt u natuurlijk ook naar toe.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl