In een Romeinse stad als Nijmegen is om de zoveel jaren wel weer een festival gewijd aan de bezetter van tweeduizend jaar geleden. Dit jaar pakt Orientalis uit met een Romeinse Zomer. Het beeld dat wij van Romeinen hebben, komt veelal uit films. In een tentoonstelling is te zien hoe dat beeld van de Romeinen sinds 1913 is veranderd. Tevens is er een fototentoonstelling over hedendaagse mensen die Romeinen spelen. In de weekenden zijn er allerlei Romeinse activiteiten. Orientalis is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, entree is 11 euro, kinderen tot en met 15 jaar betalen 7 euro of laten hun ouders dat doen.

Op de schilderijen van Mieke Koenen gebeurt iets wonderlijks. Bij de gewone mensen die ze schildert zit niets nog op de juiste plek. Is dit een teken van de onzekerheid waarin we leven? Haar schilderijen zijn te zien op de tentoonstelling De Wereld in Verwarring in de Dorpsschuur Lent aan de Oosterhoutsedijk 29 in Lent op 6 en 7 augustus van 10.00 tot 17.00 uur.

Vliegtuigen zijn zowat de meest vervuilende vervoermiddelen op aarde. Wie geen plaats wil nemen in een vliegtuig, maar er toch eentje wil besturen kan op 7 augustus terecht bij Radio Model Vlieg Club Cumulus in Winssen. Van 10.00 tot 14.00 uur zijn er gratis vlieglessen voor beginners. Hoewel vroeger veel radiomodelvliegtuigen vlogen op brandstof, hebben de meeste modellen bij Cumulus nu elektrische motoren. Kijk voor vertrek wel even op de website van Cumulus, ze vliegen namelijk alleen bij mooi weer.

Op 15 augustus is het 77 jaar geleden dat Japan capituleerde. De Japanse soldaten gingen terug naar huis, maar lieten ook wat na. De kinderen die zij verwekten bij Indische moeders, kwamen na de oorlog terecht in Nederland. Eenmaal volwassen begonnen zij een zoektocht naar hun herkomst. De Japanse regisseur Yuki Sunada volgde enkelen van hen en maakte daar een documentaire over. Deze is te zien op zondag 14 augustus in LUX om 19.30 uur. De regisseur is daarbij aanwezig voor vragen en toelichting.

Theaterliefhebbers kunnen op 3 en 4 september terecht in Lent. Op meer dan 25 locaties aan de oostzijde van de N325 zijn er dans-, muziek-, en theateroptredens van onder meer kleinkunstenaar Lotte Velvet, theatermaker Farida Laan en entertainer Bumble B. Boy, winnaar van de Roos van Nijmegen 2022. Voor meer info en prijzen kijk op festivaldeoversteek.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl