Het grootste rondreizende festival van Nederland, de Popronde, strijkt dit jaar weer neer in het centrum van Nijmegen. Op zaterdag 10 september geven de meest talentvolle acts van dit moment acte de présence. Naast cafés en poppodia fungeren ook kunstgalerieën, de bibliotheek en andere bijzondere plekken als podium. In Nijmegen zijn veertig locaties ‘poppodium voor een dag’, zoals Museum Het Valkhof, Kinki Kappers, Coffeeshop Kronkel en BoulesBitesBar, maar uiteraard ook plekken zoals Doornroosje, Merleyn en de Lindenberg. Vanaf 00:30 uur is Doornroosje de plek waar de afterparty losbarst, met Sammie Sedano, Marathon en Mood Bored. Meer informatie is te lezen op de website popronde.nl.

Sven Ratzke zet op zondag 11 september een Amerikaanse zangeres op een Nijmeegs podium. Rachelle Garniez, vaak omschreven als de vrouwelijke variant van Randy Newman en Tom Waits, is een zangeres en liedjesschrijfster uit New York. Garniez werkte al vaker samen met Ratzke, die voor haar de avond opent met zijn musici. Garniez neemt de luisteraar mee in haar New York Stories, een ode aan haar stad. Locatie van dit bijzondere optreden is de Brebl. Kaarten zijn 15 euro en verkrijgbaar via de website brebl.nl.

Dansen en ondertussen intellectueel de diepte in. Die verrassende combinatie beloven café De Plak en Radboud Reflects op zaterdag 17 september tijdens de Nijmeegse Kunstnacht. In het roemruchte café aan de Bloemerstraat geven vier wetenschappers lezingen met de titels: Vlees eten of niet?, Ruimte voor duurzaamheid, Iedereen een kraker! en Emancipatie aan de bar. Tussendoor draait dj ZiM K’ToMo het liefst muziek waar hij zelf graag op danst, en dat varieert van rhythm-and-blues en hiphop tot funk, disco en jarentachtighits. Om 19.00 uur gaat de eerste plaat op de draaitafel, kaartjes zijn te regelen via de website kunstnacht.nl.

Over seks raken we maar niet uitgepraat. Dat dachten ze bij theater LUX ook, en daarom starten ze de cursus Screening Sex, over seks in films. De manier waarop seks in film wordt gebruikt of in beeld wordt gebracht of juist niet, vertelt veel over het medium film zelf, over de makers, maar ook over de specifieke context van een film. Andersom kan film ook weer grote invloed hebben op de toeschouwer en de maatschappij. De reeks van zes avonden, gepresenteerd door Kevin Toma en Mylaine Roelofs, belooft veel aansprekende en expliciete filmfragmenten te laten zien. Meer informatie over de cursus, die op woensdag 28 september opent met Screening Sex: De kus, is te vinden op de website lux-nijmegen.nl.

De NYMA-makers maken velerlei moois op de NYMA-makersmarkt. De NYMAmakersmarkt is Nijmegens meest originele etalage, met ambachtelijke ontwerpen van makers uit de regio. Van keramiek tot multimedia, houtbewerking tot mode, van interieur tot grafisch ontwerp. De makers nodigen iedereen uit om te komen struinen, rondsnuffelen of zelf aan de slag te gaan in allerlei workshops. Ook voor de lieve kinderen natuurlijk. De markt is op zondag 25 september en begint om 11.00 uur. De locatie mag u zelf raden.

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober gaat Nijmegen weer hard aan het werk voor de democratische principes. Op die dagen staat de binnenstad in het teken van GrondFest, een gratis toegankelijk festival voor en over de democratie. Twee dagen vol lezingen, debatten, rondleidingen en workshops, maar ook met activiteiten voor de jeugd, theater, virtuele werkelijkheid en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten in de Nijmeegse horeca. GrondFest is opgezet aan de hand van vijf thema’s: Van God los, Van het gas af, Money matters, Hoe dan? en See you in metaverse! Het overvolle programma is, naast alle andere informatie, te vinden op de website grondfest.com.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl