MAMA is een zwart, hartverscheurend sprookje dat laat zien hoe belangrijk en nodig alle mensen zijn die zich hard maken tegen kindermishandeling. Vanuit de belevingswereld van Noushka, het kind, maken we kennis met haar moeder, haar juf, de gezinsvoogd van jeugdzorg en krijgen we een kijkje in haar eigen binnenste. MAMA is gemaakt door Ola Mafaalani en Malou Gorter, gebaseerd op onderzoek bij diverse zorginstellingen zoals de Kindertelefoon, en gesprekken met slachtoffers zelf. De voorstelling is te zien in de Thiemeloods op zondag 20 november, de laatste dag van de Week tegen Kindermishandeling en tevens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Kaartjes voor de voorstelling zijn te verkrijgen via de website thiemeloods.nl.

Verandert Nijmegen-West van een achterstandsbuurt in een yuppenbuurt? Schrijver en rapper Massih Hutak neemt je mee door de wijk aan de andere kant van het station. Samen met een expert laat hij zien wat het straatbeeld zegt over de mensen die er wonen en hoe het straatbeeld verandert. Hutak is bekend van het boek Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al, waarin hij beschrijft hoe welgestelde nieuwkomelingen en beleggers oorspronkelijke bewoners van achterstandsbuurten verdrijven. Staat Nijmegen-West hetzelfde lot als Amsterdam-Noord te wachten? De wandeling begint op vrijdag 25 november om 16.30 uur. Trefpunt is het oude UWV-kantoor aan de Tunnelweg. Prijs 7,50 euro, gratis voor studenten. Meer info en aanmelden op de website van Architectuurcentrum Nijmegen.

Europa gaat door een diep dal: de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, corona, uittredende lidstaten en inperking van democratie. De liberale landen botsen op ideologisch gebied met de Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy, voormalig president van de Europese Raad, schijnt zijn licht op de huidige staat van Europa en kijkt hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Op dinsdag 6 december spreken Herman Van Rompuy, politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal over deze kwestie. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website ru.nl/radboudreflects.

In augustus 2019 wordt de 19-jarige Harry Dunn in Engeland doodgereden door Anne Sacoolas, partner van een Amerikaanse CIA-diplomaat. Sacoolas rijdt aan de verkeerde kant van de weg. Ze vlucht dankzij haar diplomatieke paspoort met een privévlucht naar Amerika. De zaak loopt tot in Downing Street en het Witte Huis, maar Sacoolas wordt niet uitgeleverd of vervolgd. Dit waargebeurde verhaal is het uitgangspunt voor de theatervoorstelling De Onaantastbaren van Firma MES, die de ongemakkelijke waarheid laat zien van de uiterste consequenties van ongelijkheid, privilege en diplomatieke onschendbaarheid. Te zien op donderdag 9 december in LUX, kaarten zijn verkrijgbaar via de website lux-nijmegen.nl.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl