Grensoverschrijdend, dat is de samenwerking van muziekensemble VESPA met de uit Iran afkomstige musicus Javid Ardani. Nederlandse luisterliedjes en Franse chansons uit het repertoire van VESPA worden op 11 februari gemengd met het authentieke geluid van de ney, een fluit die een voorname rol speelt in de Iraanse muziek. De eveneens uit Iran afkomstige Hassan Tork maakt de melange compleet met oosters gezang. Het concert vindt plaats in De Lindenberg om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via de website van De Lindenberg.

De Friese Elfstedentocht gaat deze winter voor de zesentwintigste keer niet door. Voor kinderen, die er nooit een hebben meegemaakt, is er nu een Samen Schaatsen Elfstedentoer. Deze doet op 15 februari de Nijmeegse ijsbaan Triavium aan. De Samen Schaatsen Elfstedentoer is er speciaal voor kinderen met een beperking, voor hen zijn er speciale schaatsframes beschikbaar, maar ook andere kinderen tussen vijf en twaalf jaar mogen meedoen. De deelname is gratis na aanmelding op samenschaatsen.nl. Kinderen kunnen schaatsen van 14.30 tot 17.00 uur.

Steeds meer mensen hebben schrijfinspiratie, maar wat is er voor nodig om een eigen roman te publiceren. Vier debuterende schrijvers vertellen hierover tijdens De Avond van de Debutanten, onder wie de Nijmeegse oud-stadsdichter, Frouke Arns. Andere schrijvers die de avond over hun debuut vertellen en eruit voordragen zijn: Jante Wortel, Forugh Karimi en Gijs Wilbrink. De Avond van de Debutanten is op 15 februari van 20.00 tot 22.00 in de winkel van Dekker v.d. Vegt boekverkopers. Kaarten zijn zowel daar als via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid verkrijgbaar.

Het Nijmeegs activisme heeft een lange traditie. Tijdens de Piersonacties, 42 jaar geleden, stond kraken en het recht op een woning centraal. Nu gaat het over gelijke rechten, diversiteit en klimaat. Het filmproject De geest van de Pierson NU laat jonge activisten van toen en nu aan het woord. De documentaire is te zien op 17 februari in LUX om 19.30 uur, aansluitend is er een gesprek over Nijmeegs activisme met politicologe Kiki Kolman van de Radboud Universiteit. Kaarten verkrijgbaar via LUX.

Op carnavalsdinsdag 22 februari 1944 maakte een geallieerde bommenregen in Nijmegen het einde aan het leven van zo’n 800 Nijmegenaren. Aan de vooravond van de herdenking van het leed van 79 jaar geleden is er in Molenstraatkerk en Stevenskerk op carnavalsdinsdag 21 februari een moment van leven en hoop op een mooie toekomst. Ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters staan met hun muziek en woorden stil bij de verwoeste dromen van de slachtoffers van dit oorlogsgeweld. Aan het programma in de twee kerken tussen 19.00 tot 21.45 uur werken mee twaalf koren, twee troubadours, stadsorganist Jetty Podt, stadsdichter Heidi Koren en vele anderen.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl