Zo’n 80 procent van het groente en fruit dat in de supermarkt ligt, hebben wij te danken aan de bijen. Bijen brengen stuifmeel uit de ene bloem over op de stamper van een andere bloem. Onder in die stamper zit de vrouwelijke eicel van de bloem die met het stuifmeel wordt bevrucht. Bijen zijn daarmee de belangrijkste bestuivers van planten en daarmee ook van veel voedingsgewassen zoals tomaten, appels en kersen. Maar het gaat slecht met het zoemend volkje. Wereldwijd is het een bedreigde diersoort. Vooral de honingbijen verdwijnen massaal. Natuurgids Peter Megens weet alles van bijen en vertelt op 12 april waarom ze zo belangrijk zijn voor de mens. Megens is lid van de Nederlandse Entomologische Vereniging, een landelijke club voor insectenstudie. De lezing is op woensdag 12 april in de bibliotheek van Groesbeek en begint om 19.30 uur.

In de tweede aflevering van de Duitsland Instituutserie Sturm und Drang bespreken Linda Kastrup van Fridays for Future Germany en Benito Walker van Youth for Climate NL en het Bureau Burgerberaad wat we moeten doen om de klimaatcrisis in deze uitdagende tijden aan te pakken. Waar kunnen Nederland en Duitsland van elkaar leren en samenwerken? Kunnen andere democratische instrumenten, zoals het vormen van burgerraden, helpen om tot een concreet en breedgedragen klimaatbeleid te komen? Welke aanpakken zijn al succesvol in Nederland en Duitsland? De discussie, met als voertaal Engels, is te zien in LUX op 20 april, de avond staat onder leiding van Mario Daniels van het Duitsland Instituut en er is livemuziek van Gisbert zu Knyphausen.

De wetenschap zegt dat bewustzijn het geestesvermogen is dat het individu in staat stelt de buitenwereld waar te nemen en te verwerken, oftewel een besef te hebben van het eigen ik, ingebed in zijn omgeving. Prachtig omschreven, maar dan weten we er eigenlijk nog niet zoveel van. Cognitiefilosoof Marc Slors en neurowetenschapper Jolien Francken weten dat wel en leggen het ook uit. Zij nemen je in hun lezingen mee in de mysterieuze wereld van ons bewustzijn. Ze tonen daarbij aan dat de wetenschap van bewustzijn en filosofie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en dat de vraag naar een heldere omschrijving van bewustzijn misschien nog nooit zo urgent was. Radboud Reflects is het podium voor hun lezingen die donderdag 20 april om 20.00 uur beginnen.

De Nederlandse taal kan verbinden, vinden schrijver en journalist Marcel Rözer en de Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof. Zij zijn de gastheren van Land van Taal en Waal, een maandelijkse muzikale, literaire bonte avond in de Nijmeegse Thiemeloods. In de editie van april betreden schrijver, cabaretier, komiek en liedjesschrijver Arthur Umbgrove, (Comedytrain, De Speld LIVE), schrijfster Rinske Kegel (Dichter bij de Dag) en dichteres Zwaantje Ariëns-Storm het podium. Land van Taal en Waal begint op zondag 23 april om 16.00 uur in de Thiemeloods.

In de musical Spring Awakening volgen we een groep jongeren die hun identiteit en seksualiteit probeert te ontdekken, terwijl hun kerk, school en ouders elk ontluikend gevoel onderdrukken. Dit leidt tot een kruitvat vol opgekropte emoties, dat wel móet ontploffen. De musical is gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind, dat bij verschijning in 1891 als controversieel werd bestempeld door de uitgesproken manier waarop hij thema’s als abortus, homoseksualiteit, kindermisbruik en zelfdoding behandelde. De musicalbewerking van het stuk brengt deze onderwerpen naar de huidige tijd en combineert ze met rockmuziek. Theatergezelschap OpusOne voert deze Nederlandstalige musical op in De Lindenberg op vrijdag 28 april.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl