Muziek is er niet alleen om naar te luisteren, vinden ze bij de Radboud Universiteit. Je kunt er ook wetenschappelijk naar kijken. Ze kwamen met deze vragen: als je de sterren kunt omzetten in geluid, hoe klinkt dat dan? Kan muziek je pijngrens verhogen en kan muziek je oren voor de gek houden? Op vrijdag 12 mei in Doornroosje zoekt het festival Radboud sounds antwoorden op deze vragen en er is livemuziek van onder anderen: Sophie Straat, YĪN YĪN, dj’s Kim Josefine, Lysah en Joost van Bellen. Meer informatie is te vinden op www.ru.nl/radboudreflects.

Studenten houden natuurlijk ook van muziek en vooral jazz gaat er wel in. Het Nederlands Studenten Jazz Orkest (NSJO) telt liefst dertig leden, de een nog getalenteerder dan de ander. Op zaterdag 13 mei treedt het orkest op in de Brebl onder de bezielende leiding van NSJO-veteraan Berend van Deelen, met zanger Jordan Roy, onder andere bekend van X Factor en Better Than Ever, en toetsenist Chelsea Laverne, die het podium met onder anderen Sven Hammond, Stromae en Candy Dulfer deelde. Informatie en kaarten zijn te verkrijgen via de website van Brebl.

De kermis is al eeuwenlang vertier voor jong en oud. Dit jaar bestaat de kermis in Nijmegen 750 jaar. Op dinsdag 16 mei vindt om 14:00 uur in de Mariënburgkapel de officiële opening plaats van een expositie over de geschiedenis van de Nijmeegse kermis in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. De expositie toont de rijke historie van kermiswagens, de woonwagens, de exploitanten en de bezoekers, die er vroeger niet zelden hun eerste geliefde vonden. De expositie is tot en met 6 augustus te zien.

Ruim dertig werken van de Nijmeegse fotograaf Helen Arenz worden van 12 mei tot en met 5 juli tentoongesteld bij creatieve smeltkroes ZaadeL Makerij aan de Coehoornstraat 71 in Nijmegen-Oost. In de expositie Volle maan geeft Arenz zichzelf bloot zonder dat zij zelf te zien is. Haar zelfportretten zijn sferische, vaak nachtelijke weergaven van landschappen, bomen en dieren die een persoonlijk proces van verandering en bevrijding symboliseren. De tentoonstelling is gratis te bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur.

Het fantasygenre is ongekend populair onder boekenlezers. Genoeg reden dus voor een nieuw festival. Op tweede pinksterdag, 29 mei, zijn de Stevenskerk en het Mariënburgplein het decor van Novio Magica: fantasy, book & film fest. De Stevenskerk is het epicentrum van dit nieuwe evenement. Hier geven de beste nationale en internationale schrijvers acte de présence, zijn er allerlei creatieve workshops of je kunt luisteren naar een college. Alle verdere informatie is te vinden op de website www.noviomagica.com.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl