Glas werd door de mens per toeval ontdekt ongeveer 5000 jaar voor Christus. In die tijd werden maaltijden bereid in potten die op nitraatblokken stonden. Door de enorme hitte van het vuur smolten de blokken uiteindelijk en werden ongemerkt gemixt met het zand van het strand. Na afkoeling werd zo het eerste glas gevormd. Glas is een zeer veelzijdig materiaal. Zo kan er bijvoorbeeld ook kunst van worden gemaakt en er zijn zelfs echte glaskunstenaars. Een groep van deze, genaamd GlazsArt Professionals, heeft een expositie ingericht in de Stevenskerk. De expositie is te bezoeken op 10, 11, 16, 17 en 18 juni. De openingstijden zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniƫn Suriname en de Nederlandse Antillen. Pas in 1873 werd men ontbonden van de dwangarbeid op de plantages in Suriname en waren de tot slaaf gemaakten echt vrij. In 2023 is dat 150 jaar geleden. Het Keti Koti festival in het Afrika Museum herdenkt dit op zaterdag 17 juni. Op het programma staan workshops, lezingen en optredens van onder anderen UNTOLD x Black Harmony, Atlantic Crossing Ensemble en Grupo Kimina. Het festival begint om 13.00 uur en is tot 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website afrikamuseum.nl.

Recreatielanderij De Hof van Wezel staat voor duurzame en betaalbare recreatie. Op 18 juni kan iedereen eens een kijkje nemen op het terrein aan de Ficarystraat 11 in Beuningen. De Hof organiseert die dag de Hofmakerij: een dag vol inspirerende belevenissen, de Hofmarkt, hoe leef je duurzaam, biodiversiteit, paradijsvogels en natuurlijk muziek en lekker eten. De open dag begint om 11.30 uur en is tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website hofvanwezel.nl.

Jong Gelders creatief talent mag op zondag 25 juni laten zien wat het allemaal kan. Op die dag is in Doornroosje de jaarlijkse voorronde van Kunstbende Gelderland. Makers in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar laten hun zelfgemaakte werk zien op allerlei gebied zoals muziek, dans, mode, theater, film en beeldende kunst. Een driekoppige jury per categorie beoordeelt de makers en kiest een top drie. De eersteprijswinnaars stromen door naar de landelijke finale in de Melkweg waar ze Gelderland vertegenwoordigen. Kaartjes voor de Kunstbende kosten slechts 5,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website van Doornroosje.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl