Veel toptalenten komen oorspronkelijk uit Nijmegen. Op 16 en 17 december kun je zien wie dit zijn. Tijdens de tweede editie van het festival De 24 uur van Nijmegen ontmoet je niet alleen gevestigde namen, maar ook aanstormend talent. Er staat een gevarieerd programma klaar met daarin muziek, film, dans, kunst, eten, cabaret, zang, sport, literatuur en wetenschap. Tickets voor losse onderdelen van het programma of een passe-partout voor het hele weekend zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsschouwburg. Dus steek je handen uit de mouwen tijdens een vegetarische winterkookworkshop met Bram Kanters, leer meer over de totstandkoming van het NOS journaal van Saïda Maggé of luister naar het vioolspel van Merel Vercammen, die improvisatie bracht in de klassieke muziek.

De Honigfabriek is niet meer weg te denken uit de Nijmeegse identiteit. Het creatieve hart, dat gevestigd was in De Smeltkroes is op 1 januari 2022 verhuisd naar NYMA makersplaats. Op 10 december gaan de deuren open voor de NYMA makersmarkt. Tijdens dit evenement komt talent uit de regio samen om je onder te dompelen met keramiek, multimedia, houtbewerking, mode, interieur en grafisch ontwerp. Breng een bezoek aan de werkplaatsen, struin over de markt of neem deel aan diverse workshops.

Internationale relaties zijn constant in beweging en dat biedt ruimte voor debat. Hoe verhouden wij ons tot landen waar we het politiek niet mee eens zijn? Weegt politieke solidariteit zwaarder dan andere thema’s, zoals het in stand houden van een culturele dialoog? Op 11 december organiseert De Vereeniging in samenwerking met Radboud Reflects hierover een lezing en een gesprek. Het debat wordt gevoerd aan de hand van de situatie in Rusland en Oekraïne met als centrale vraag: moeten we Russische podiumgasten weren of verwelkomen? Tijdens dit gesprek luister en spreek je met politiek filosoof Evert van der Zweerde en programmeur klassieke muziek Kenne Peters. Een muzikaal intermezzo kleedt de avond verder aan. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsschouwburg.

De verteller vertelt een vertelling. Veel eenvoudiger dan dat bestaat niet, maar nog steeds zijn mensen dol op verhalen die hun verbeelding prikkelen. Storytelling is een nieuwe theatervorm die zich vooral onderscheidt door een sterke interactie met het publiek en het doorbreken van de vierde wand. Hierdoor wordt het publiek direct geraakt en meegenomen in een dialoog met de verteller. Van 7 tot en met 9 december vindt in De Lindenberg het Storytelling Festival Nijmegen plaats. De voorstellingen gaan in op thema’s als identiteit, diversiteit, je plek zoeken en je plek vinden. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Lindenberg.

De klungelige en ietwat naïeve Larry en zijn ontevreden echtgenote worden gekidnapt. Zijn steenrijke vader krijgt het verzoek om een aanzienlijk bedrag te betalen voor hun vrijlating. Terwijl ze wachten op het losgeld, verschijnen er ongenode gasten aan de deur. De verwarring wordt steeds groter en iedereen raakt met iedereen in gevecht, in een ultieme poging het geld veilig te stellen. Dat is het uitgangspunt van Knock-Out, een voorstelling van de Jakop Ahlbom Company. Geïnspireerd op de films van de gebroeders Coen, Quentin Tarantino en Jackie Chan gaat het in deze slapstickkomedie over hebzucht en gierigheid. De voorstelling zit vol acrobatische trucs en visuele effecten. Knock-Out is te zien in de Stadsschouwburg op 7, 8 en 9 december.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl