Zwarte gaten gaan ons begrip ver te boven en werpen vragen op over ons eigen bestaan. Ze vormen het grenspunt tussen wetenschap en verbeelding. De expositie Into the Black Hole in het Valkhofmuseum combineert wetenschap en kunst om het mysterie van zwarte gaten te ervaren. Elke week zijn er rondleidingen, waarbij gidsen bezoekers meenemen op een reis door de wereld van zwarte gaten. Tijdens deze rondleidingen wordt de wetenschap verkend en de verhalen achter de kunstwerken worden belicht. Bezoekers worden uitgenodigd om het ruimtevoertuig te betreden, de zwaartekracht los te laten en een zwart gat in te reizen. De expositie is elke zaterdag en zondag tot en met 14 april te bezoeken. Meer informatie is te vinden op de website van het Valkhofmuseum.
Youngadultboeken zijn enorm populair, vooral op onlineplatforms zoals Bookstagram en BookTok. De bibliotheek Mariënburg en de vakgroep Engels van de Radboud Universiteit organiseren daarom een evenement over Engelstalige youngadultboeken. Zo geven medewerkers van de universiteit mini-colleges over thema’s zoals animatie en milieu, het einde der tijden, opgroeien in conflictgebieden, seksualiteit, gender en queerness, en moderne interpretaties van Shakespeare en klassieke literatuur in youngadultfictie. Naast deze colleges zijn er ook creatieve workshops en speeddates over boeken. De avond is op zaterdag 24 februari in de bibliotheek Mariënburg en begint om 19.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website obgz.nl.
AI, artificiële intelligentie, is nu al niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Toepassingen zoals ChatGPT en Midjourney hebben de technologie voor iedereen toegankelijk gemaakt. De INNOVATE Meetup laat de nieuwste ontwikkelingen in AI zien. Ontwikkelaars uit allerlei sectoren zoals energietransitie, gezondheidszorg, en het mkb laten zien hoe zij AI gebruiken om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Het programma gaat ook in op de ethische aspecten van deze technologie. Sprekers delen concrete toepassingen van AI, zoals het vroegtijdig detecteren van borstkanker door ScreenPoint Medical, het bestrijden van malaria met AI-innovatie door TropIQ, en hoe de Radboud Universiteit en netbeheerder Alliander AI gebruiken om de energietransitie te versnellen. De Lindenberg is de locatie van dit evenement dat op woensdag 28 februari om 19.30 uur begint. Meer informatie is te vinden op de website van De Lindenberg.
Dromen zijn al lang een fascinerend mysterie voor de mensheid. Neurowetenschappers en filosofen hebben tientallen jaren onderzoek gedaan naar de functie van dromen en zijn dichter bij een antwoord gekomen. De zoektocht naar een neurologische verklaring voor dromen roept echter belangrijke vragen op over de waarde ervan. Sommigen geloven dat dromen een functionele rol spelen, zoals het verwerken van dagelijkse gebeurtenissen of het oefenen van situaties, terwijl anderen denken dat ze slechts levendige bijproducten zijn van neuronale activiteit tijdens de slaap. De vraag is wat het zou betekenen als een van deze theorieën waar blijkt. Zou het de betekenis van dromen verminderen of juist verdiepen? Neurowetenschapper Sarah Schoch en filosoof Herman Westerink delen hun inzichten hierover. De lezing begint om 20.00 uur op maandag 26 februari. Meer informatie is te vinden op de website www.ru.nl/radboud-reflects.nl.