Een Arnhems jazztrio is natuurlijk van harte welkom in Nijmegen. Het trio Esther Aleida speelt op woensdag 16 december zijn nieuwe album Napokania, hetgeen zich laat aanhoren als een combinatie van jarenzestigmuziek en jazz, gelardeerd met een flinke dosis improvisatie. Deze muzikanten nemen de luisteraar mee door werelden gevuld met mysterieuze verhaallijnen, verrassende wendingen en moderne sprookjes. Gitarist Rocco Romano en saxofoniste Inga Rothammel completeren zangeres Esther Aleida en met zijn drieën starten ze om 20.00 uur in de Brebl. Kaartjes kosten 15 euro en zijn te verkrijgen via de website van dat gelijknamige etablissement.

Hoewel de redactie nog erg verknocht is aan de analoge wereld van een papieren krant sluiten wij onze ogen niet voor de digitale. Vloggen is net zoiets als schrijven, maar dan via het internet, en via filmpjes. Heel anders dus eigenlijk. Een cursus vloggen staat hoog op de prioriteitenlijst van de Stadskrant. Op 22 december leert een workshopdocent van filmhuis LUX in Bibliotheek De Mariënburg deelnemers alles over vloggen: montage, geluiden toevoegen en het gebruik van special effects. Maar ook wat je juist niet in een vlog moet doen. Aan het einde van de workshop kijkt iedereen de zelfgemaakte filmpjes terug. Het vlogfeest begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk, aanmelden via een e-mail naar hvdl@obgz.nl. Ook leuk voor kinderen.

Wie zich wil warmen in een oude Nederlandse kersttraditie, hij of zij wende zich op dinsdag 22 december in de avonduren tot De Vereeniging. Vrouwenstemmen zingen dan met gregoriaans gemak kloostermelodieën uit de zeventiende eeuw. Omlijst door violen, gamba’s, harpen en andere barokke instrumenten volgt deze voorstelling het leven van novicen, zusters en monniken uit vervlogen tijden. De sopranen Julie Roset, Camille Allérat en Ana Vieira Leite, en mezzosopraan Bethany Horak-Hallett en alt Patricia Silveira vullen de voorstelling Kloosterkerst – Een 17e- eeuwse kerstnachtmis met hun gouden keeltjes. Kaarten zijn te verkrijgen via de website van De Vereeniging.

De Ierse Sinead O’Brien groeide op te midden van mensen met verslavingsperikelen en mentale gezondheidsproblemen. Deze en haar eigen traumatische ervaringen vertaalde ze naar de voorstelling No one is coming. Op zondag 27 december staat zij op het podium van de Thiemeloods en neemt zij de bezoekers mee in een verhaal over liefde en de verhalen die ons vormen. Een voorstelling vol anekdotes, mythes en grappen, maar ook de harde waarheid van thuis. Sahand Sahebdivani regisseerde de voorstelling. Kaartjes zijn voor 15 euro verkrijgbaar op de website van de Thiemeloods. Sinead O’Brien begint haar reis om 20.00 uur.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl