Op de veelkleurigheid van de Vierdaagsefeesten is er maar een uitzondering en dat is de woensdag. Die is roze en blijft roze, ook voor jongeren. Op 19 juli zijn bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Mariënburgplein het decor van Roze Woensdag Jong!. Hier kunnen jongeren feestvieren, bekende queers ontmoeten en geïnspireerd raken. Een programma om de lhbtiq+-gemeenschap in de schijnwerpers te zetten en queerjongeren het gevoel te geven dat ze zichzelf mogen zijn. Jongeren zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom op en rondom het Mariënburgplein.
De Vierdaagsefeesten willen mensen gelukkig maken, maar dit jaar ook groentes. Gelukkige Groentes geeft in de Vierdaagseweek workshops waarin je leert om, samen met je kind (van 5 tot en met 12 jaar), een moestuin op te zetten en te onderhouden. Hoe maak je een moestuinbak en welke groentes kun je gemakkelijk telen? Tijdens de Vierdaagsefeesten vind je de stand van Gelukkige Groentes op zondag, dinsdag en donderdag in de Burchtstraat. De workshops zijn op zondag en donderdag om 14.00 en 16.00 uur en op dinsdag om 13.00 en 15.00 uur.
Voor een stukje literair verantwoord vertier bezoeke men de Stevenskerk op zondag 16 juli. Dan vertelt een van Nederlands bekendste auteurs, Susan Smit, over haar werk, waaronder de historische roman De Heks van Limbricht, een waargebeurd verhaal over een vrouw die in 1674 ervan beschuldigd werd heks te zijn. Susan Smit (1974) is schrijfster en columniste van Happinez. Ze studeerde Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Ze debuteerde in 2001 met Heks en heeft inmiddels achttien succesvolle boeken op haar naam staan, zoals de bestsellers Gisèle, Tropenbruid en De heks van Limbricht. Voor de lezing is er vrije inloop, een kaartje reserveren is niet nodig. Susan Smit begint haar verhaal om 14.00 uur.
Van hekserij is het maar een kleine stap naar Stef Stuntpiloot, bierpong en Kingsen. De meeste mensen kennen deze drankspelletjes wel, al was het alleen maar door de hoofdpijn die je ervan krijgt na een nacht te lang doorspelen. Maar deze spelletjes bestaan langer dan gedacht. Historicus Adriaan Duiveman deed onderzoek naar eeuwenoude drankspelletjes en laat zien hoe deze spelletjes niet alleen zorgen voor plat vermaak, maar ook kunnen zorgen voor een sfeer van verbroedering waarin conventionele normen worden doorbroken. Radboud Reflects organiseert deze lezing die op zondag 16 juli om 18.15 uur begint op het eiland Veur-Lent, locatie Stadseiland Stek.
Nog vreemder wordt het met de heren Jones & Barnard, die in de Vierdaagseweek de oversteek maken van het Verenigd Koninkrijk naar Nijmegen. Pas op als je deze heren tegenkomt. Ze zijn zo gek als een deur en hebben er erg veel zin in om de boel eens flink op te schudden. Met een mix van excentrieke dans, circuskunsten en klassieke zang- en variétéroutines doen ze er alles aan om het publiek een onvergetelijke ervaring te bezorgen, met een absolute garantie op veel en hard lachen. De twee heren spelen op donderdag 20 juli om 15.00 en 17.00 uur op het eiland Veur-Lent, locatie Stadseiland Stek.