Shall I compare thee to a summer’s day? Mooie zin, of niet? Dit is de beroemde openingsregel van Sonnet 18 van Shakespeare. Waarom vinden we sommige gedichten mooi en andere niet? Op zondagmiddag 16 juli op het Festival op ’t Eiland van 15.00 tot 17.00 uur doen taalwetenschappers van de Radboud Universiteit hier ter plekke onderzoek naar. Om 18.30 uur vertelt Roel Willems, hoofddocent taalwetenschappen aan de Radboud Universiteit, meer over zijn onderzoek naar taal en poëzie, en hoe de resultaten daarvan nuttig kunnen zijn voor schrijvers, dichters én lezers. Poëzie, omdat het moet.

— & —

Ga eens mensen ontmoeten die je in het dagelijks leven niet zo snel spreekt. Een vluchteling, een hooligan, een ex-crimineel, een transgender, een dakloze en een tienermoeder vertellen aan jou hun levensverhaal. Dit concept, The Human Library, is ontstaan in Denemarken. Door mensen met elkaar in contact te brengen kan ieder zijn eigen vooroordelen tegen het licht houden. Net als in een gewone bibliotheek, waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt The Human Library bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. The Human Library vindt plaats op dinsdag 18 juli van 13.00 tot 19.00 uur in de Bibliotheek De Mariënburg.

— & —

Op sociale media, zoals het privacygevoelige Facebook, Instagram en Twitter, presenteert bijna iedereen zichzelf anders dan hij of zij in werkelijkheid is. Waarom doe we dit? En waarom zijn we zo gevoelig voor schouderklopjes? Deze en andere vragen beantwoordt filosoof Roy Dings van de Radboud Universiteit tijdens zijn lezing Zelfbedrog en sociale media op woensdag 19 juli om 18.30 uur. Locatie is Festival op ’t Eiland.

— & —

MUTE II is een maandelijks feest met een hoog techgehalte. Dat betekent de beste elektronische dansmuziek, DIY-technologie, installaties en games. Op hun Facebookpagina claimen de organisatoren technologisch vooruitstrevende bewustzijnsverruiming. Dat klinkt aanlokkelijk. Wie het zelf wil checken, kan terecht in De Onderbroek, Tweede Walstraat 19, op zaterdag 15 juli van 22.00 tot 04.00 uur.

— & —

Ook tijdens de Vierdaagsefeesten is het buitengebied van Nijmegen gewoon toegankelijk. De Overasseltse en Hatertse Vennen vormen een van de fraaiste wandelgebieden in de regio, zeker in de zomer als de pluimen van wollegras en veenpluis wuiven in de wind. Het gebied kent glooiende rivierduinen, donkere vennen en heide die elk seizoen opvallen door hun schoonheid. Voor wie aan de stad en aan de drukte wil ontsnappen, maar ook niet te ver weg wil gaan, is de keuze dus simpel. Mensen, ga wandelen in de natuur!

Auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl