Als computers oud zijn, moe en aan het eind van hun Latijn dan gaan ook zij naar het bejaardentehuis. Daar krijgen ze verzorging, draaien ze af en toe nog een stukje software en lichten hun schermen nog op als iemand ze bezoekt. Het Tehuis voor Bejaarde Computers in Winssen is zo’n liefdevolle plek. Geert Rolf en Warner Krelekamp hebben een collectie opgebouwd van de allereerste computers uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. Computers, gemiddeld formaatje koelkast, staan daar rustig van hun oude dag te genieten. En u kunt ze op afspraak bezoeken. Ga naar www.bejaardecomputers.nl.

Wie een andere geborgenheid zoekt, kan gaan nestelen in het Goffertpark. Op zaterdag 7 september is dat de plek voor het ludieke Nest Festival. Vijf prachtige groene podiums en een handgemaakt programma vol liefde, zo juichen de organisatoren op hun website. Een dansfestival met daaromheen lichtkunstenaars, vuurmannen, een buitenbios en een geinig randprogramma. Alles wat u verder wilt weten, kaartjes kopen bijvoorbeeld, staat op www.hetnest.nl.

Tekenen kan met meer dan alleen een potlood. Tijdens The Big Draw kunt u tekenen met pen, verf, inkt, krijt, zand en zelfs met geluid en dozen. Het jaarlijkse tekenfestijn is dit jaar van 5 tot en met 8 september en kleurt de Nijmeegse binnenstad vol met tekeningen. Meedoen is hartstikke leuk natuurlijk. Alle workshops en locaties vindt u op www.thebigdrawnijmegen.nl.

Het trekken van lijnen naar de oorlog laten we over aan schrijfster Ilona Verhoeven. Op de Waalkade is haar tentoonstelling Frontlijnen te zien vanaf 16 september. Frontlijnen gaat over Nijmegen als frontstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat is vrijheid, hoe gaan we daarmee om en wat is er nog te merken van de oorlog in Nijmegen? Het zijn niet de minste vragen die Verhoeven wil beantwoorden. Meer informatie vindt u op de website van het Besiendershuis.

Aan de oorlog is niet te ontkomen in september. Deze maand is het vijfenzeventig jaar geleden dat operatie Market Garden de beslissende fase inging. En Gelderland herdenkt dit uitgebreid, van paradroppings in Groesbeek, een optocht van historische voertuigen tot een speciale zonsondergangwandeling ter herinnering aan de gevallen soldaten bij de Oversteek in Nijmegen. Het overvolle programma vindt u op www.infocentrumwo2.nl.

Auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl