Heteroseksualiteit als maatschappelijke institutie staat centraal tijdens het Qtopia Queer Arts Festival. Dit festival laat kunstwerken zien die heteronormatieve aspecten in de samenleving onderzoeken. Het festival nodigt de bezoeker uit om zijn of haar eigen perspectief te ontwarren tijdens activiteiten zoals exposities, workshops, voorstellingen, lezingen en feestjes. Het festival is te vinden op allerlei plekken in Nijmegen van 4 tot 20 oktober. Meer informatie op www.qtopiaqueerartsfestival.nl.

We worden ouder, zijn steeds hoger opgeleid, onze wereld is veiliger dan ooit, maar mensen voelen zich toch vaak moe, depressief of eenzaam. Er zijn zoveel prikkels en informatie dat we erin verdrinken. Ongrijpbare zaken als klimaatverandering roepen gevoelens van machteloosheid en angst op. We lijken niet gebouwd om hiermee om te gaan. Hoe houden wij als moderne mensen ons staande in een enorm complexe wereld? Deze eenvoudige vraag komt aan de orde tijdens de Tegenlicht Meet Up op 15 oktober in de bibliotheek De Mariënburg. Nadat de Tegenlicht-documentaire Hoe overleven we in de chaos? is vertoond gaan gasten en publiek in een informele sfeer in discussie. Toegang is gratis, de avond begint om 19.30 uur.

Op 17 oktober trapt schrijver en muzikant Koen Frijns de vierde reeks Wintertuinsessies af met een praatshow over de nieuwe mannelijkheid. Enerzijds kennen we de sterke kroegverhalen over het versieren van vrouwen, het intimideren van andere mannen, de ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Anderzijds wordt dat manbeeld juist op de schop genomen en mag een man zijn kwetsbare kant tonen. Wat is mannelijkheid anno 2019? Frijns onderzoekt het samen met psychiater Glenn Helberg, schrijver Christiaan Lomans en muzikant Tim Koehoorn. Plaats van handeling Extrapool aan de Tweede Walstraat, kaartjes zijn zeven euro vijftig, voor CJP-kaarthouders en studenten vijf euro.

De documentaire KNUST, the Riso print pioneers door filmmaker Ivana Smudja gaat over het Nijmeegs kunstenaarscollectief dat in de jaren tachtig ontstond vanuit de kraakbeweging. Knust maakt nog steeds naam met gestencilde uitgaven, risografie genoemd. De kunstenaar Charlotte Ager wordt gevolgd tijdens haar periode bij het collectief. Het drukwerk van Knust komt in beeld en uitstapjes naar het verleden met foto’s, oude videofragmenten en interviews brengen de tijdgeest van de jaren tachtig en daarna tot leven. Beeldend kunstenaar Gijs Frieling vertelt hoe hij internationaal doorbrak door zijn bij Knust gemaakt boek  en we zien hem zijn nieuwste muurschildering maken. De documentaire is te zien in LUX op 27 oktober.

De geschiedenis van de oudste stad van Nederland komt prominent aan bod in het laatste weekend van oktober. Van 25 tot 27 oktober zorgt 024geschiedenis voor een uitgebreid programma zoals een pop-up museum in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis, een Romeinse bruiloft, het geschiedeniscafé op vrijdag en een historisch geheugenspelletje in het Valkhofkwartier. Het complete programma is te vinden op www.024geschiedenis.nl.

Auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl