De creatievelingen van De Smeltkroes zijn op zaterdag 14 december geheel en al in wintersferen. Tijdens de Winterfair kan iedereen iets vinden, of je nu op zoek bent naar originele kerstcadeaus of zin hebt in bijzondere workshops, waarvan een aantal ook leuk voor de kleine Nijmegenaartjes is. De deuren van de werkplaatsen van ontwerpers, meubelmakers, keramisten, instrumentenbouwers, smeden en ander Smeltkroesvolk staan wijd open. Zelfs meedoen aan een spelletje Rad van Fortuin onder leiding van dj Zim K’Tomo is mogelijk. De Winterfair, op het Honigcomplex aan de Waalbandijk 16, begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.

— & —

Nederland zit met een groot probleem: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2040 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. De huidige manier van bouwen, voornamelijk met beton, overschrijdt echter allerlei milieunormen. Biedt bouwen met hout de oplossing? Dinsdag 17 december proberen de documentairemakers van VPRO’s Tegenlicht deze vraag te beantwoorden tijdens een Meetup in bibliotheek De Mariënburg. De Meetup opent met de film Houtbouwers, waarna er ruimte is voor discussie en gesprek. De avond begint om 19.30 uur en ook hier kun je gratis naar binnen.

— & —

De enige dag in het jaar die geschikt is voor de Europese Dag van de Korte Film is natuurlijk de kortste dag van het jaar, 21 december. Op die, meestal donkere, dag zet LUX in samenwerking met EYE filmmuseum, International Film Festival Rotterdam en Go Short de korte film in het zonnetje. De korte film komt vaak aandacht tekort, vinden de organisatoren en dat is zonde. Een dag lang aandacht voor iets korts dus. Op een korte dag, dat dan weer wel, helaas.

— & —

Wie zijn of haar schoonfamilie wil ontvluchten tijden de kerstdagen kan plezier en troost vinden in de Brebl. Op tweede kerstdag swingt daar het feest Smells like Alternative uit de pan. Dj’s Hans en Michel draaien bekende, maar ook minder voor de hand liggende muziek uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw en uit de jaren nul van deze. De drempel overstappen kan voor slechts vijf euro, het dansen begint om 22.00 uur en gaat door tot diep in de nacht.

Door Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl