“Gast, je stalkt ons”, zeggen mijn twee dochters dan tegen me.

Ik heb een nieuwe app die ons energieverbruik toont. Die moet helpen om te besparen. Op elk moment van de dag zie ik in detail hoe veel elektriciteit we verbruiken en hoe veel mijn zonnepanelen opwekken. Maar ik kan nu ook zien hoe laat mijn dochters opstaan en koffiezetten (percolator op inductieplaat), ’s nachts een eitje bakken of dat ene topje wassen in een bijna lege wasmachine. De app ziet alles. Maar ja, stalker dus.

Daarnaast heeft de app mij onverwachte inzichten gegeven, zoals dat wolken stom zijn. Op een zonnige dag wekken mijn 12 zonnepanelen 20 kWh op, goed voor zo’n 8 euro. Bij bewolking daalt dat tot een miezerige 1 kWh. Laat Rob Jetten iets doen tegen wolken. Toch wekken twaalf zonnepanelen genoeg op voor ons hele jaarverbruik. Voor het gemak negeer ik mijn elektrische auto, want, eh, die staat aan de laadpaal om de hoek en dan telt het niet.

Een kwart ben ik kwijt aan altijd-aan-apparaten. Dat zijn wifi, slapende computers, speakers en de vloerverwarmingpomp. Ze verbruiken 660 kWh per jaar, oftewel 260 euro. Die apparaten zet ik nu vaker uit. Maar als ik de wifi uitzet breekt de pleuris uit. De koelkast maakt een mooi zaagtandpatroon in de grafiek. Op de foto is dat links te zien: aan uit aan uit aan uit. Wat die ecoprogramma’s van wasmachine en vaatwasser doen is me niet duidelijk. Misschien verlaagt het waterverbruik, maar ik zie geen verschil in elektriciteitsverbruik. Stukje greenwashing van de witgoedfabrikanten? Misschien hebben ze een punt, want apparaten die warmte maken verbruiken veel elektriciteit. Gelukkig kan ik de was drogen aan de waslijn op zolder. Dat is pas eco. De app kan ook aardgasverbruik monitoren. Dat is voor mij niet van toepassing doordat mijn woning is aangesloten op een warmtenet. Jammer.

Dankzij de app bespaar ik zo’n 80 euro per jaar aan elektriciteit. Dat vinden mijn dochters leuk voor me, maar het stalken blijven ze irritant vinden.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl