‘Help, laat mij leven’, is de noodkreet op een beuk in Park Brakkenstein. Een stip geeft aan dat deze gekapt wordt. Zo’n veertig mensen zijn op 3 februari aanwezig bij een protest op initiatief van Partij voor de Dieren (PvdD). Deelnemers hangen teksten op aan de bomen: ‘ik wil blijven groeien’ en ‘elke boom telt’. Het protest is gericht tegen de gemeente. Deze heeft een kapvergunning aangevraagd voor 203 bomen in het historische park. Van de bomen zijn er 84 ziek, dood of onveilig. De rest is gezond.

De gemeente wil met de kap de oude grandeur terugbrengen door „herstel van de bomenlanen en het toekomstbestendig maken van het park. Daarvoor wordt in fasen ook een groot aantal bomen gekapt omdat er op deze manier meer ruimte voor andere en nieuwe bomen en groen komt.” Eline Lauret van PvdD vindt het onbegrijpelijk dat in tijden van klimaatverandering bomen worden gekapt omdat ze niet op de juiste plek staan. „Er worden monumentale eiken gekapt van meer dan een meter doorsnee. Eiken kunnen meer dan 400 soorten dieren bevatten en dragen bij aan de biodiversiteit.”

Petitie
Anda Schippers, een inwoner van Brakkenstein, startte een petitie. Ze kreeg binnen een week ruim drieduizend ondertekenaars. „Ik ben het ongelooflijk zat dat het niet tot de overheid doordringt dat het niet meer kan. Het park is eigendom van de gemeente, maar is eigenlijk voor ons, de burgers. Je kunt ook redeneren dat het park voor bomen en dieren is. Waar gaan de eekhoorns heen en de uilen? Onder de grond zit een heel systeem van schimmels en beestjes dat je ontwricht.”

Onderhoud
Onderhoud is nodig, zegt niet alleen de gemeente maar zeggen ook de demonstranten. „Het park is in slechte staat. Veel beuken lijden aan zonnebrand, doordat de gemeente haar plicht om ze te verzorgen verwaarloosd heeft. Ook wil ze de helft van de sparren omhakken. Maar je kunt het park ook opknappen en onderhouden waarbij je uitgaat van het leven en de bomen van nu.” Volgens Lauret zorgen evenementen en parkonderhoud met zware voertuigen voor bodemverdichting. „Een verdichte bodem bevat minder zuurstof, minder bodemleven en kan minder water opnemen, de wortels kunnen er minder goed doorheen. Bomen en planten kunnen op termijn afsterven. De gemeente wil doorgaan met evenementen, waardoor ook nieuwe bomen het moeilijk krijgen.”

Na het protest laat de gemeente weten 56 bomen in de Hortus toch niet te kappen. De kap van de andere bomen is uitgesteld tot na het broedseizoen. Voorlopig.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl