Een socialer, veiliger en schoner Nijmegen, daarvoor doet de gezamenlijke oppositie voorstellen bij de stadsbegroting voor 2023. Meer geld voor jongerenwerk, sportclubs tegemoetkomen bij de stookkosten, meer boa’s in Dukenburg zijn een greep uit de voorstellen. Marjolijn Mijling, fractievoorzitter van het CDA, had een groot aandeel in het bijeenbrengen van de partijen. „Wij zijn als oppositiepartijen bij elkaar gaan zitten om te kijken op welke punten we elkaar kunnen vinden. Daar is dit uitgekomen.”

„Als je van links tot rechts het eens kunt worden, is dat een handreiking waar de coalitie niet omheen kan”, zegt Maarten Bakker, fractievoorzitter van de VVD. „Wij weten dat Partij voor de Dieren graag meer bomen in de stad wil, daarom ondersteunen wij die motie. Wij willen graag meer boa’s en daarin ondersteunen zij ons.”

De gezamenlijke oppositie wil ook meer geld voor jongeren. „Jongeren hebben veel geleden onder de coronamaatregelen”, aldus Mijling. „Daarom willen we iets extra’s doen voor hen. Omdat we van het college horen dat Bindkracht10 goed werk verricht voor jongeren, stellen we voor daar extra geld aan te besteden.

We hebben ook gezorgd voor dekking van onze voorstellen. Zo halen we het geld om de hoge energierekening voor sport- en welzijnsorganisaties te compenseren door investeringen in andere programma’s een jaar op te schuiven.” Bij elke motie zit er wel iets in voor een van de coalitiepartijen aldus Mijling. „Kansengelijkheid moet D66 aanspreken, meer boa’s is iets waar de Stadspartij zich in kan vinden. Het voorkomen dat er een gascentrale komt op de plek van de kolencentrale is iets wat elke GroenLinkser wel moet steunen.” Lusanne Bouwmans, fractievoorzitter van D66, vindt de gezamenlijke moties vooral mooi voor de bühne. „Veel van wat in de moties staat, is al bestaand beleid. Zo komt het college al met extra geld voor instellingen die door de hoge energierekeningen in problemen komen. Wat betreft de gascentrale, daar gaan we als gemeente niet over.”  Bij de raadszitting van 2 november neemt de gemeenteraad drie van de zes moties van de gezamenlijke oppositie aan, waaronder die tegen de gascentrale op het Engieterrein.

•••

Terug van weggeweest: krakers in Nijmegen. Twee keer heeft de krakersgroep Jantien (of was het Janelf) de voormalige schuifeltent Extase gekraakt. Beide keren zijn de krakers hardhandig door de politie verwijderd. Leegstand wordt beschermd sinds CDA en VVD 12 jaar geleden het kraakverbod invoerden. Eigendom is belangrijker dan woningnood, dus kunnen de pandjesbazen lekker de boel laten verloederen. Dan blijkt een krakersactie wel degelijk nut te hebben. Als donderslag bij heldere hemel blijken er nu opeens toch allerlei gegadigden voor het al jaren leegstaande pand te zijn.

•••

Reptielen besturen de wereld, beweerde onlangs een bekend Tweede Kamerlid. Mocht er überhaupt iets waar zijn van deze hoogstomstreden these, dan geldt dat in elk geval niet voor de reptielen die op 20 november in de Jan Massinkhal te zien zijn. Daar vindt die dag de eerste Nijmegen Rexpo plaats, een reptielententoonstelling en -beurs, met standhouders uit de hele wereld. Reptielen als handelswaar. De organisatie wijst erop dat alle deelnemers moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Eisen die door mensen zijn vastgesteld, de reptielen moeten het ondergaan. Slangen en hagedissen mogen worden vervoerd in kussenslopen of stoffen zak en vervolgens in een piepschuimen doos. Beelden van eerdere reptielenbeurzen tonen slangen opgevouwen in dozen en varanen in kratten. Als de reptielen het werkelijk voor het zeggen hadden, lieten ze dat niet over hun kant gaan.

•••

Nijmegen Goffert station. [foto Judith Linders].
Van vier treinen per uur naar een trein per uur op zaterdag. Wie straks de trein wil nemen in Nijmegen Dukenburg of Nijmegen Goffert kan lekker lang wachten. Door personeelstekorten wil de NS vanaf december fors minder treinen laten rijden. Daardoor rijden tussen Wijchen en Nijmegen doordeweeks twee in plaats van vier treinen per uur. In het weekeinde en de avond gaat nog maar een trein per uur. Tussen Elst, Nijmegen Lent en Nijmegen rijden er vanaf december doordeweeks nog maar twee treinen per uur in plaats van vier. Nu de klimaatcrisis zich dringender manifesteert dan ooit, verliest het vervoermiddel dat de groene transitie moet vormgeven zijn aantrekkingskracht. en rijden er meer auto’s dan ooit. Voor de reptielen is dat geen goed nieuws.

In het november/decembernummer van De Nijmeegse Stadskrant staat abusievelijk dat tussen Elst, Nijmegen Lent en Nijmegen al vanaf 7 november doordeweeks minder treinen rijden. Dit is pas vanaf 11 december.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl