Harriët Tiemens toont het eerste Nijmeegse Vogelmonumentje [foto Erik Janssen].
Goed nieuws voor de vogeltjes in Nijmegen. Zij hoeven niet langer onderdak te zoeken onder krakkemikkige daken, koude bruggen of in hoge bomen, maar mogen binnenkort gelegaliseerd vogelhuisjes kraken. Op de muur boven het entreegebouw van De Bastei komen vogelhuisjes in de vorm van Nijmeegse gebouwen te hangen, de Nijmeegse Vogelmonumentjes. Miniatuurtjes van gebouwen zoals de Valkhofkapel, het stadhuis en het Besiendershuis als nieuwe nestelgelegenheden voor de Nijmeegse vogelgemeenschap. Wethouder Harriët Tiemens mocht alvast een eerste voorbeeldhuisje bekijken op 11 oktober tijdens het duurzaamheidscafé in de Lindenberg.

Ook een verhuizing, maar dan van totaal andere rakkers: stervelingen van wie de Nijmeegse politie vindt dat ze gearresteerd moeten worden. Voortaan gaan arrestanten niet meer in de cel in het bekende blauwe pand aan de Stieltjesstraat 1, maar brengt de politie ze naar een, nog te bouwen, nieuw complex in Elst. De Nationale Politie bezuinigt en dat betekent het sluiten van politiecellen in Nijmegen, Doetinchem, Deventer, Arnhem, Ede en Tiel. Alle boeven, raddraaiers en ander schorriemorrie die in die plaatsen de toorn van de lokale hermandad moeten verduren, krijgen er straks een gratis ritje naar Elst bij. Alsof opgepakt worden al niet erg genoeg is.

Aan het imagowinkelen van Nijmegen komt maar geen eind. Nog geen vijf maanden geleden kondigde wethouder Monique Esselbrugge vol trots het definitieve imago voor de Waalstad aan met het motto Old city, young vibe. Het zoveelste bedenksel van een wethouder met citymarketing in de portefeuille, nadat Nijmegen de laatste jaren zowat elk jaar van imago, missie of motto wisselde. Nu heeft wethouder Esselbrugge Health & High Tech-stad uit haar hoge hoed getoverd. Nijmegen wil daarmee in de voetsporen treden van Eindhoven, maar zegt tegelijkertijd dat de stad zich moet onderscheiden van andere steden. Dat wringt. En het blijft wringen. Zo lang Nijmegen niet kiest voor een eenduidig, langjarig, helder en consequent imago zal elke poging om de stad hiermee op de kaart te zetten jammerlijk mislukken. Die marketingles zou Esselbrugge onderhand wel moeten kennen.

De Nijmeegse studentenvakbond AKKU is boos, woedend zelfs. Woedend op de SSH&, de huisvester voor studenten in Nijmegen. De socialepandjesbaas heeft het inschrijfsysteem gewijzigd. Voortaan vergeeft SSH& kamers niet meer op basis van wachttijd, maar via loting. AKKU is vooral boos op de overgangsregeling. Dat betekent bijvoorbeeld voor studenten met vier jaar of minder wachttijd, dat al die tijd verloren is. Opgebouwde rechten vervallen en het betaalde inschrijfgeld is voor niets geweest. AKKU is een onlinepetitie gestart en gaat door met actievoeren, desnoods tot op het Malieveld in Den Haag. Als tenminste boeren, bouwers en ander actievoerend Nederland daar eens een paar dagen de boel niet op stelten zetten.

Pluryn, de grote zorginstelling in de regio Nijmegen met een jaaromzet van 411 miljoen euro, is te hard gegroeid. Het bedrijf geeft toe dat de professionaliteit van de bedrijfsvoering onvoldoende is meegegroeid. Een onafhankelijke commissie stelde vast dat er vaak door nieuwe en wisselende medewerkers medicatiefouten gemaakt zijn en dat cliënten minder duidelijk in beeld zijn. Het ziekteverzuim onder het personeel is hoog. Voor Pluryn was 2018 een moeilijk jaar, resulterend in een verlies van maar liefst 15,6 miljoen euro. De directie waarschuwt dat het de teugels gaat aanhalen. Zo wil het bedrijf geen acute zorg meer verlenen, als niet honderd procent zeker is dat de financiering geregeld is. Eerst geld, dan zorg is het nieuwe motto van deze Nijmeegse zorggigant.

Door Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl