De serie De Kolping, een volkswijk in renovatie wordt uitgezonden op NPO1 [foto Judith Linders].
De Kolping staat landelijk in de schijnwerpers. Fons de Poel, tv-maker bij de KRO-NCRV, en opgegroeid in Hatert, maakte de serie De Kolping, een volkswijk in renovatie, sinds kort te zien op NPO1. Opvallend zijn de verschillende bewoordingen die media kiezen om om uit te leggen van voor een wijk de Kolping nu eigenlijk is. Zo opent indebuurt Nijmegen, het commerciële aanhangsel op de website van De Gelderlander, met „in de beruchte Kolpingbuurt” en noemt De Gelderlander de buurt „een probleemwijk”. Fons de Poel toont een ander beeld: kwetsbare mensen vertellen hun persoonlijke levensverhalen tijdens een periode van grote stress, de hele wijk moet plat voor nieuwbouw. Zet die tv aan en leer de hoofdrolspelers, Loetje, Bets en Iets, en alle andere Kolpingers kennen.

De uitdrukking ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’ kent sinds deze week een nieuwe variant, namelijk: ‘de grootgrutter die zijn eigen vlees keurt’. Maar dan niet de sucadelappen, rollades en de diverse soorten schnitzels. Nee, het gaat in dit verband om het personeel wat bij de Albert Heijn in een Nijmeegs filiaal de vakken vult, de afbakbroodjes verzorgt en de kassa’s bemenst. Hen is gevraagd om in het kader van de zoveelste restyling van de bedrijfskleding middels een ingenieuze app hun maten op te geven. Gewoon, in strakke sportkleding of nog beter, in ondergoed, op de foto te gaan en deze via de app naar de afdeling representatie te sturen zodat er vanaf volgend jaar in hippe nieuwe outfits gewerkt kan worden. En niks #MeToo: iedereen, dus ook de mannen, moest op de kiek. Moest, want de app is na de nodige commotie in de media weer uit de lucht gehaald. Het bericht ging zelfs de grenzen over, waar het de nieuwspagina’s van de BBC bereikte. We blijven benieuwd welke nieuwe app ’s lands grootste kruidenier als volgende op stapel heeft staan.

De Oranjesingel is vol. Vol met wachtende auto’s. Auto’s waarvan de chauffeur naar de andere kant van de Waal wil. Die moeten een beetje geduld hebben. Op de Waalbrug wordt namelijk gewerkt en dat duurt nog eventjes. Het weerhoudt automobilisten er niet van om zo dicht mogelijk op de bumper van de voorganger te zitten. Stel je voor dat er een ander tussen piept. Alleen lastig dat die chauffeurs, die over de Waalbrug willen rijden, dat principe ook hanteren bij kruisingen. Springt het stoplicht op rood, heb je daar geen last van. Je staat toch al op de kruising. En eer je weer verder kan rijden is het stoplicht allang weer op groen gesprongen. Pech alleen voor degenen die de Oranjesingel moeten oversteken, die kunnen wachten tot het stoplicht nog een keer op groen springt en hopen dat dit keer geen auto hun de doorgang blokkeert.

In Nijmegen staat het CDA al lang niet meer hoog in de verkiezingsgunst. Het weerhoudt de partij er niet van de belangrijkste posten te bezetten. Niet alleen leveren de Christendemocraten de burgemeester, ook zijn vervanger in carnavalstijd is van CDA-huize. Raadsfractievoorzitter Mark Buck mag drie dagen lang de scepter gaan zwaaien over Knotsenburg. Of het net zo gaat spetteren als andere jaren is de vraag. Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen luidde meermaals de noodklok, ze kampen met geldtekort, zelfs de optocht is in gevaar. Een motie van de Stadspartij DNF om extra geld vrij te maken haalde bij lange na geen meerderheid in de gemeenteraad. De noodgedwongen onthouding van Mark Buck maakte daarbij geen verschil. Ook al zwaait het CDA met de scepter, echt iets te vertellen hebben ze niet.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl