Hitte-eilanden in Nijmegen. Bron: www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl – juni 2020.

De recente warme dagen met temperaturen boven de dertig graden betekenden voor veel Nijmegenaren weer stevig puffen. Bijna 19 procent van de Nijmeegse bevolking heeft last van hittestress, dit is hinder en gezondheidsklachten door hoge temperaturen. Dit geldt vooral voor Nijmegen-Centrum, Zuid en Oost. De Stads- en wijkmonitor van de gemeente Nijmegen doet hier geregeld onderzoek naar en ziet een duidelijke stijging in de afgelopen jaren. Vergeleken met de omgeving kan de temperatuur in de stad meer dan zeven graden hoger liggen in de zomer. Mensen in de verstedelijkte gebieden in Nijmegen moeten eraan wennen: de gemiddelde temperatuur gaat eerder stijgen dan dalen en recordzomers gaan vaker voorkomen.

Nijmegen kan het toch niet laten. Het is juli, traditioneel de maand van de Vierdaagse, maar de coronacrisis maakte dat de organisatie van het wandelfestijn na lang dralen in april besloot om de tocht dit jaar niet te laten doorgaan. En door de Vierdaagsefeesten ging dus ook een dikke streep. Maar het Vierdaagsevirus kruipt toch waar het niet gaan kan. Zo heeft de Wandelbond al de alternatieve Vierdaagse gepland, waarbij wandelaars via een app routes van 10 tot 40 kilometer in en om Nijmegen kunnen lopen. Een andere club, de organisatie van Roze Woensdag, wil dat die dag ook dit jaar niet onopgemerkt voorbij mag gaan en roept luidkeels om Nijmegen die dag met regenboog en roze te overspoelen. Zelfs Omroep Gelderland doet een poging om de Vierdaagsefeesten de huiskamer in te krijgen met onlineoptredens en een hartstochtelijke oproep aan Nijmegenaren om van hun straat een Via Gladiola te maken. Maar, het feest gaat niet door dit jaar. De echte Vierdaagsefeesten beginnen op 17 juli 2021 om 12 uur ‘s middags. Even geduld nog.

Het nieuwe pensioenakkoord betekent ook voor de Nijmeegse beroepsbevolking een einde aan inkomenszekerheid bij pensionering. Voortaan is het pensioen geen recht meer, maar een gunst, afhankelijk van de luimen van de financiële markten. De waarde van het pensioen stijgt en daalt mee met de beurskoersen. Flexibilisering en individualisering zijn de toverwoorden waarmee de regering het nieuwe akkoord probeert te verkopen, maar het pensioen is in feite overgegeven aan de fondsmanagers van de pensioenfondsen. Voor de 98.000 mensen die de Nijmeegse beroepsbevolking omvat, is het hopen en bidden dat ze straks nog wat te verteren hebben.

Ze zijn klein en ze zijn met velen. Ze nestelen zich op eiken en als ze uitvliegen, verliezen ze hun haren. Die haren kunnen vreselijk jeuken. Het gaat om de eikenprocessierups. Om deze devote vlinder in de dop te bestrijden, is de gemeente Nijmegen overgegaan om Xentari in te zetten. Dit middel doodt de eikenprocessierups, maar niet alleen de eikenprocessierups. Ook andere rupsen leggen het loodje. Fijn voor de passanten, maar minder fijn voor de kool- en pimpelmezen die de rupsen eten. Die worden vergiftigd en laten deze mezen juist nu de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups zijn. De gemeente denkt goed werk te leveren door alleen te spuiten buiten de vlindergebieden. In de vlindergebieden hangt de gemeente nestkasten op. Nu is te hopen dat de kool- en pimpelmezen de vlindergebieden weten te vinden en verschoond blijven van een vergiftige maaltijd.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl