Collectief geheugenverlies van coronamaatregel ‘vermijd drukte’. [foto Lunya van Wunnik].

Burgemeester Hubert Bruls maakt zich grote zorgen. Als voorzitter van het Veiligheidsberaad roept hij bijna dagelijks de Nederlandse bevolking op om zich toch te blijven houden aan de coronamaatregelen. Maar ondertussen is ook in zijn eigen stad Nijmegen het besef van de noodzaak van de maatregelen ver te zoeken. De winkelstraten zijn stampvol, steeds minder mensen desinfecteren hun handen als ze een winkel of ander etablissement ingaan, en de anderhalvemeterafstandsregel is met een factor honderd teruggebracht tot anderhalve centimeter. De basisregel ‘vermijd drukte’ is bij het oud vuil gezet. Misschien kan de maatregel om mondkapjes in drukke gebieden in Amsterdam en Rotterdam te verplichten, leiden tot begrip bij de Nijmeegse bevolking dat het virus nog bij lange na niet verslagen is. Hoogste tijd om het Nimweegs mondkepke te introduceren.

De Black Lives Matterbeweging blijft de discussie over racisme voeden. Actievoerders van Nijmegen Tegen Racisme protesteren dagelijks in het centrum om de bewustwording te vergroten. Maar volgens de Amerikaanse schrijver Ibram X. Kendi is dat niet genoeg. Of je bent racist, of je bent antiracist, er is geen tussenweg is zijn stelling. In zijn boek, dat een internationale bestseller is, How to be an anti-racist betoogt hij dat iedereen en elke organisatie die keuze moet maken. En om het niet bij woorden alleen te laten. Als je tegen racisme bent, moet je moeite doen en actief je te weer stellen. Het boek, dat in Amerika insloeg als een bom, wacht nog op zijn Nederlandse vertaling. Als dat zover is zal het boek ongetwijfeld het maatschappelijk debat op scherp stellen.

Woningzoekers hebben het in Nijmegen niet makkelijk. Na Amsterdam en Utrecht is in Nijmegen de woningnood het grootst met een tekort van ruim 5.500 woningen. En hoewel het Rijk eerder dit jaar de stad een zak met geld beloofde, is het maar zeer de vraag of die toezegging door de coronacrisis overeind kan blijven. De Rijksbegroting is al flink bijgesteld, de eerste inschatting van het overheidstekort komt uit op 92 miljard euro. De markt voor koopwoningen draait ondertussen vrolijk door. Geregeld gaan woningen voor ver boven de vraagprijs over de toonbank en zelfs een flink aantal pandjes van meer dan een miljoen euro staat te blinken in de folders van de makelaars. Liefst veertien staan er te koop in Nijmegen, bij elkaar ruim 5.000 vierkante meter woonoppervlakte. Daarop zou je flink meer mensen kunnen huisvesten dan de veertien miljonairs die er straks gaan wonen.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl