Naast 177.356 mensen leven in deze stad nog vele andere dieren. Zo zijn er 45 zoogdiersoorten, 301 vogelsoorten, vier reptielsoorten en acht soorten amfibieën waargenomen in Nijmegen volgens de website waarneming.nl. Het aantal soorten geleedpotigen loopt in de duizenden. Toch staat de biodiversiteit onder druk. Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal insecten dramatisch achteruit gaat. Andere soorten weten zich aan te passen aan het leven in de stad. Daartoe behoren zowel oude bekenden als nieuwe gasten. We lichten er twee uit.

De rode Amerikaanse rivierkreeft rukt op in Nijmegen. [foto Sylvia te Lintelo].
In 1985 werd de rode Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst aangetroffen in de Nederlandse natuur. Sindsdien verspreiden deze kreeften zich razendsnel, mede doordat ze kilometers over land kunnen lopen op zoek naar nieuw leefgebied. Zo ook dit exemplaar onder het eendenkroos, dat bij het Bloemendal in Staddijk is gefotografeerd. Amerikaanse rivierkreeften veroorzaken veel schade doordat ze onderwaterplanten vreten en kapotmaken. Door het grazen en gegraaf van de kreeften komen er veel voedingsstoffen in het water en wordt het water troebel. Dit is ongewenst in wateren die juist helder moeten zijn. Ook raken dijken instabiel. Reden te meer dat het dier op de lijst van invasieve exoten staat. Het positieve van de rode Amerikaanse rivierkreeft is dat ze zeer smakelijk zijn. Op Staddijk is al minstens een iemand gezien die ze vangt om ze te bereiden en op te peuzelen.

Vos
Sinds een aantal jaren rukt de vos steeds verder op in Nederland. Zo ook in Nijmegen, waar het dier zich onder meer ophoudt in en rondom het Goffertpark en het Hatertse Broek. Ook in de bossen van Heilig Landstichting worden de wilde zoogdieren geregeld gesignaleerd. In februari 2021 werd een vosje uit de Waal gered dat daarin was geraakt ten gevolge van het hoogwater. De vos is een bondgenoot van de Nijmegenaar als het gaat om ongediertebestrijding. Zo vermindert de vos middels zijn jacht de ratten- en muizenpopulatie. Dat is niet alleen fijn voor huisbewoners maar ook voor de boeren in onze omgeving wier oogsten nog weleens worden aangetast door de wilde knaagdieren. Daarbij houdt de vos de stadsomgeving schoon doordat hij rondzwervende voedingswaren opeet. De zaden die de vos via zijn uitwerpselen verspreidt, zorgen bovendien voor een verdeelde vegetatie. Naar de mens toe is de vos absoluut niet agressief, het dier gedraagt zich vooral schuw, en voor huisdieren als katten vormt de vos evenmin een bedreiging. Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat er in gebieden waar de vos veelvuldig actief is, de ziekte van Lyme minder voorkomt dan in gebieden waar de vos zich niet bevindt. De muizen en ratten, waar de vos dus op jaagt, zijn namelijk de eerste drager van de bacterie die deze ziekte veroorzaakt. Al met al reden genoeg om, ten behoeve van zowel mens als natuur, de toenemende aanwezigheid van de vos in onze omgeving te koesteren.


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl