Laura Liebregt spreekt open over haar psychiatrische kwetsbaarheid. [foto Jan Lintsen].
Vanbuiten is niet altijd te zien dat iemand een psychiatrische kwetsbaarheid heeft. Evenwel krijgen ze meer dan eens te maken met vooroordelen. Om stigmatisering tegen te gaan hebben mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid het project GEK in de KLAS opgezet, onder meer met voorlichting op scholen. Laura Liebregt is een van de oprichters.

Laura Liebregt uit Nijmegen kreeg op haar negentiende te horen dat ze een psychiatrische stoornis heeft. Ze deed op dat moment een hbo-opleiding. „Ik liep vast, had last van stress. Ik vroeg de school: wat kunnen jullie doen om mij te helpen? Daarop kreeg ik niet echt antwoord. De school bood wel studiebegeleiding aan. Maar door­dat ik niet kon aangeven welke hulp ik nodig had, kon die studiebegeleider me niet echt begeleiden.” Volgens Liebregt is het inherent aan de psychiatrische problematiek dat je zelf niet altijd precies weet wat je nodig hebt. Net als fysieke beperkingen bestaan er heel veel vormen van psychiatrische kwetsbaarheid. Iemand kan autistisch zijn of lijden aan psychoses. Dat maakt hulpverlening lastig.

Stigmatisering
Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid zijn drie tot vier keer zo vaak werkloos als mensen zonder zo’n kwetsbaarheid. Dat meldt Divosa, een vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociale domein, op haar website. Liebregt kreeg op de werkvloer ook met obstakels te maken: „Ik ben altijd open over mijn psychiatrische kwetsbaarheid geweest. Er waren veel collega’s die me hierin steunden. Met werkgevers had ik weleens last. Als ik door mijn psychiatrische kwetsbaarheid niet kon werken, kreeg ik wel de vraag: hoe lang gaat dit duren? Ook deden ze moeilijk als ze me in een winkel hadden gezien, terwijl ik ziek gemeld was. Het kostte me veel moeite uit te leggen dat ik, door wat ik heb, niet thuis op bed hoef te liggen, maar toch niet kan werken.”

Een paar jaar geleden kreeg Liebregt de vraag om een gastles te geven op een middelbare school. Dat beviel heel goed en kreeg een vervolg. Daaruit kwam het project GEK in de KLAS voort. „We richten ons op jongeren vanaf 12 jaar. In gastlessen leggen we uit wat een psychiatrische kwetsbaarheid is aan de hand van een ervaringsdeskundige. In onze groep hebben we mensen met allerlei diagnoses, zo laten we zien hoe divers een psychiatrische kwetsbaarheid kan zijn. Het gaat ook over stigmatisering. Het is heel gemakkelijk om te lachen om iemand die iets geks doet op straat, maar is het nou zo grappig als het lijkt? We gaan de discussie aan: mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid, zijn die nou gek? We leren ze om mensen niet te beoordelen op hun gedrag, maar op wie ze zijn als persoon.”


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl