Intieme sfeer bij start debat. Foto: Jan Lintsen.

Gezusterlijk stonden Inge van Dijk en April Ranshuijsen op 2 februari naast elkaar voor de deur van Extrapool. Beiden kwamen voor het Stadskrantlijsttrekkersdebat, de eerste namens de VVD, de andere namens GroenLinks. Ammar Selman, die de PvdA vertegenwoordigde, had zijn telefoon in de auto laten liggen en kwam iets later. Alras kwam Tobias van Elferen van D66 aanfietsen. De enige wethouder onder de lijsttrekkers, Renske Helmer van de SP, arriveerde als laatste.

Het is onderhand een traditie dat de politieke kopstukken van de grote Nijmeegse partijen met elkaar in debat gaan aan de redactietafel van De Nijmeegse Stadskrant. En niet zonder reden. In het debat zonder publiek en camera’s kregen de lijsttrekkers de kans om met elkaar te praten zoals ze dat in de kroeg zouden doen. „Zo moet je elk debat organiseren,” deelde lijsttrekker Inge van Dijk een opvallend compliment uit na afloop.
Het debat kende een ongebruikelijke setting: de om raadszetels strijdende deelnemers zaten rond een gammele tafel in een oud zaaltje in Extrapool, dicht op elkaar, en ruim voorzien van een hapje en een drankje. Het werd bijna gezellig. Dat veranderde toen Selman zijn onderwerp armoedebeleid ter sprake bracht. Felle tegenstand van onder meer Helmer en Ranshuijsen leverde een stevig debat op. Op andere momenten leek de nieuwe coalitie al in de steigers te staan en kropen SP en GroenLinks bijna bij elkaar op schoot. Figuurlijk dan. Enfin, leest u zelf maar op de middenpagina’s om te bepalen wie uw voorkeur heeft op 21 maart.

En voordat u De Nijmeegse Stadskrant beschuldigt van enige vorm van stemadvies, alle andere partijen komen op pagina 11 ook ruim aan bod. Vergeet ook de Stadskrantstemtoets niet. Vijftien vragen om uw kennis van lokale politiek te testen om te kijken of u eigenlijk wel iets te zoeken hebt in het stemhokje.

Auteur: Erik Janssen


U kunt reageren op dit artikel via een e-mail naar redactie@denijmeegsestadskrant.nl